Hungarofit

A Hungarofit az aerob fittséget és izomerő fittséget felmérő, objektív minősítő rendszer.

("Aerob teljesítőképesség: a keringésrendszer legjobb mérőszáma, és általános testi erő, erő-állóképesség: a mindennapi tevékenység során leginkább igénybevett izomsorok állapotáról nyújt  felvilágosítást." Prof. Dr. Simon Tamás 2001.)

E motorikus próbák mindkét nem valamennyi korosztálya számára alkalmazhatóak, mert természetes mozgásokra (futás, ugrás, dobás) épülnek, ezek helyes technikai kivitelezése különösebb előképzettséget, eszközöket nem igényel, nem károsítják az alanyok egészségét. A  Hungarofit  felmérés  teljes  gyakorlatsora:  helyből  távolugrás,  páros  lábbal; mellsőfekvőtámaszban karhajlítás és nyújtás; hason-fekvésből törzsemelés;  hanyattfekvésből felülés; tömött labda-dobás hátra, két kézzel, a fej fölött; lökés előre, az ügyesebb kézzel, tömött labdával.

A Debreceni Egyetemen a motorikus próbák közül az alábbiak teljesítése kötelező a testnevelés tantárgyat felvett hallgatók számára:

  • mellső fekvőtámaszban karhajlítás – nyújtás
  • hanyattfekvésből felülés
  • Cooper-teszt vagy Beep teszt

A fizetős konditermi szolgáltatást igénybevevő hallgatók számára a minimális 150 pont elérése (Hungarofit femérés pontrendszer) az aláírás feltétele. A kapott adatokból megállapítható az egyének önmagukhoz mért állapotváltozása, annak iránya és mértéke, illetve figyelemmel kísérhető az egyének egymáshoz viszonyított fizikai felkészültsége is.

Ez az értékes adatbázis alapja lehet az egyéni képességek kibontakoztatásának, segítséget nyújthat a minőségi sport utánpótlás kiválasztásához, számukra optimális idejű és intenzitású edzésterv elkészítéséhez, illetve a gyengébb fizikai képességű tanulók felzárkóztatásához. A rendszer hozzájárulhat a testnevelés szakmai színvonalának emeléséhez, egy testileg-lelkileg egészségesebb nemzedék felneveléséhez.

Cikkek, tanulmányok

Frissítés dátuma: 2017.10.29.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

Megismertem a tájékoztatót és elfogadom