Programleírás

HEALTY CAMPUS PROGRAM LEÍRÁSA

 

A Debreceni Egyetem vezetése 2022 nyarán döntött arról, hogy a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség által fejlesztett Healthy Campus programjához csatlakozik, és két év alatt a 100 kritériumot teljesíti a megadott 7 témakörben:

  1. Egészséges Campus menedzsment
  2. Fizikai aktivitás és sport
  3. Táplálkozás
  4. Betegség megelőzés
  5. Mentális és társadalmi egészség
  6. Kockázati magatartás
  7. Környezet és fenntarthatóság, társadalmi felelősségvállalás

 

A Healthy Campus program célja, hogy fokozza a hallgatók és az egyetemi közösség jól-létét minden szempontból. Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása, valamint azzal összhangban lévő FISU egészségről alkotott elképzelése szerint „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jól-lét állapota és nem csupán a betegség hiánya”.

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) célja, hogy az összes hallgató számára lehetőséget biztosítson a fizikai aktivitásban való részvételre az egészségük és jólétük érdekében. A Debreceni Egyetem ezért is csatlakozott a programhoz, hogy biztosítsa a teljes campus közösségnek ezt a lehetőséget, és még inkább személyre szabottan tudjon mind a hallgatóknak, mind a dolgozóknak sportolási lehetőséget biztosítani, valamint gondoskodni a lelki egészségükről, mindezt összhangban a fenntartható fejlődés céljaival.

A programban a világ minden tájáról vesznek részt benne a felsőokatatási intézmények, így a FISU megoldási javaslata globális problémákra ad választ.

 

A Healthy s Campus program hét területét az egyetemi közösség körében esetenként felmerülő nehézségek figyelembevételével határozták meg. Ezeket alátámasztják és közvetlenül hozzájárulnak a 2030-as SDG-khez az ENSZ által létrehozott jobb világ építése érdekében az emberek és a bolygónk számára.

 

Minden egyetem egyedi módon működik. A Healthy Campus program célja az egyetemek számára egy átfogó együttműködéssel megközelített stratégia és tevékenységrendszer biztosítása, felhasználva a hét tényezőt: fizikai aktivitás és sport, táplálkozás, betegségmegelőzés, mentális és szociális egészség, kockázati magatartás, környezet, fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás, valamint ami már egyébként is létezik (a szervezeti felépítés, az eszközök és felelősségek eloszlása, valamint a fizikai aktivitási lehetőségek kínálata stb.). A szinergiák megteremtése érdekében meg kell teremteni az átfogó munka lehetőségeit és a már működő részlegek és szakemberek közötti együttműködést.

A program leírását és információit tartalmazó dokumentumokat az alábbi linken tekintheti meg:

-magyar nyelvű programleírás

-angol nyelvű programleírás

-jó gyakorlatok (2021/22)

Legutóbbi frissítés: 2024. 03. 20. 18:15