Világelitben az egyetemi tánckutató

Kiemelkedő eredményt ért el az október végén, Lipcsében megrendezett Professzionista Standard Showtánc (Kűr) világbajnokságon a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet (DESKI) tudományos segédmunkatársa, Barna Lilla és partnere, Budai Attila. A páros a hetedik helyen végzett a versenyen.

A táncosok a lehető legmagasabb pontszám megszerzéséhez a tökéletes teljesítményre törekedtek, így kiemelten figyelniük kellett a technikai kivitelezésre, a zenére történő és azzal harmonizáló mozgásra, a kettejük közötti összehangoltságra, illetve a koreográfiára és az előadói képességre. Ezeket a területeket pontozta ugyanis a zsűri.

- Sikerült megőriznünk a már korábban megszerzett világbajnoki hetedik helyünket. Úgy érezzük, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk a célunk elérése érdekében, ugyanis mindketten munka mellett oldjuk meg a felkészülést, a továbbképzéseket és a versenyekre utazásokat, illetve pontozóbíróként is tevékenykedünk. Végül a legmagasabb pontszámot a koreográfiánk előadására, illetve az összehangoltságra kaptuk. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ebben a kategóriában 13 éve őrizzük magyar bajnoki pozíciónkat - mondta el Barna Lilla, a DESKI tudományos segédmunkatársa, aki a versenytánc mellett egyetemi doktorandusz hallgatóként a tánc pszichoszomatikus hatásait vizsgálja, tánc kurzusokat tart az egyetemen és a 60 felettiek számára egészség tánc programot vezet. Fontosnak tartja, hogy minél több tapasztalatot szerezzen a kutatási témájával kapcsolatban mind itthon, mind pedig külföldön egyaránt.

A német mintát meghonosítva az a célja, hogy a lehető legszélesebb körben bemutassa a társastáncok alapjait, amelyeket majd alkalmazhatnak különböző rendezvényeken.

- Szeretném elérni azt, hogy a tánctanulás örömöt jelentsen, a tánc maga pedig ünnep és értékes társadalmi kikapcsolódás legyen mindenki számára. Hiszen a tánc által testileg és lelkileg is jól érezzük magunkat, ha pedig e kettő teljesül, sok boldog és egészséges ember fog körülvenni bennünket – tette hozzá az egyetemi szakember.

Barna Lilla és táncpartnere, Budai Attila

Legutóbbi frissítés: 2023. 02. 16. 12:41