BEMUTATKOZÁS

Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet
Regionális Sporttudás Központ a Debreceni Egyetemen

 

A Debreceni Egyetemen az elmúlt évtized, illetve az utóbbi 3-4 év jelentős humán, infrastrukturális, képzési és kutatásfejlesztési tevékenység, valamint az egyetem stratégiai irányvonalának kijelölése az egészségipar szolgálatában, szükségessé teszi a sport, mint komplex oktatási, kutatási, társadalmi és egyetempolitikai kezelésének magasabb szintre emelését. Az elért eredmények, a Debreceni Egyetem e témában is egyre markánsabb elismertsége és tervei mellett időszerű a szervezeti keretek átalakítása, és a Sporttudományi Koordinációs Intézet létrehozása.

A 2015. szeptember 1-én létrejött, Sporttudományi Koordinációs Intézet az Egyetem oktatási-kutatási koordinációs és szolgáltató egysége. Feladata az egyetemen folyó, illetve az egyetemmel kapcsolatos sporttevékenységek összefogása, működtetése, a sporttudományi oktatás karokon való fejlesztésének segítése, koordinációja, a sporttudományi kooperatív kutatások elősegítése, a témához illeszkedő intézményen belüli és intézményközi kapcsolatok fejlesztése, valamint részvétel a debreceni sportegészségügyi diagnosztikai, ellátó és rehabilitációs rendszer kialakításában és működtetésében.

Feladata továbbá, hogy a Debreceni Egyetem polgárai számára a felsőoktatási törvény által meghatározott módon az alaptevékenységéhez igazodóan biztosítsa a rendszeres testmozgás és sporttevékenység megszervezését (testnevelési oktatás végzése, szabadidősport szervezése), valamint az ehhez szükséges feltételek megteremtését. Az Intézet feladati közé tartozik a Debreceni Egyetem közvetlen és közvetett, az egyetem sportszervezetein keresztül megvalósuló versenysport koordinálása, a célkitűzések megfogalmazása, a sportszervezetek beszámoltatása.

A Sporttudományi Koordinációs Intézet szorosan együttműködik a sporttudományi képzést folytató Gazdaságtudományi Karral, a sportszervező alapképzési szak gazdájával, illetve a sporttudomány társ-tudományterületein folyó képzések gazdáival, mint pl. a gyógytornász alapszak és a komplex rehabilitáció mesterszak, a Népegészségügyi Karon, a táplálkozástudományi mesterszak, az Általános Orvostudományi Karon, a sportjogi szakokleveles képzés az Állam- és Jogtudományi Karon. Fontos megemlíteni azt is, hogy 2017-től az országban először a Debreceni Egyetemen indul sportközgazdász mesterképzési szak, illetve szintén ettől az évtől az új sporttudományi alapszakokat is – sport- és rekreációszervezés, valamint edző – indítani kívánja az egyetem. Az egyetem stratégiai feladata a testnevelő tanárképzés debreceni beindítása, mely a közismereti szakokkal párosítva járulhat hozzá a mindennapos testnevelés bevezetésével felmerülő testnevelő tanár igények helyi, regionális, sőt országos igényeinek kielégítéséhez. Az említett alap-, és mesterszakok, továbbá posztgraduális képzések mellett a Debreceni Egyetem kiváló lehetőséget kínál a sporttudományi témájú Ph.D. tanulmányok folytatására, az egyetem 22 doktori iskolával rendelkezik.

A Debreceni Egyetem meglévő 21. századi infrastruktúrájával, sport és tudományos célú létesítményeivel, a gyakorlati sportban valamint a sporttudományi felsőoktatásban és kutatásokban aktívan résztvevő, vezető tisztségeket betöltő oktatók és kutató közreműködésével, hazai viszonylatban is egyedülálló, komplex sporttudományi képzést, kutatást és szolgáltatást tud biztosítani az érdeklődők számára.

 

Frissítés dátuma: 2017.10.28.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

Megismertem a tájékoztatót és elfogadom